Semințe de roșii – Cum să obții soiuri de roșii pe gustul tău (VIII)

Bine v-am găsit, prieteni,

Am întârziat cu postările în ultima vreme pentru că am avut de rezolvat niște treburi administrative și nu am vrut să încurc unele cu altele. Acum, că s-au rezolvat, ne putem continua treaba.

Astăzi vom discuta despre repicatul răsadurilor de roșii.

Nici nu trebuie să mă uit în curtea voastră. Știu sigur că plantele au răsărit și că se dezvoltă bine. Dar, dacă îmi aduc bine aminte, în fiecare pahar am pus câte 6-7 semințe de roșii, ceea ce înseamnă că avem mai multe plante înghesuite într-un spațiu restrâns și că ar trebui să ne ocupăm să le oferim condiții mai bune. Ceea ce vom și face în cele ce urmează.

Cum vom proceda? Să zicem că ne ocupăm de un pahar în care avem 6 răsaduri de roșii din soiul românesc X. Ca să lucrăm ordonat, vom pregăti încă 5 pahare, ca să avem în total șase – câte unul pentru fiecare răsad de roșii. Pe fiecare lipim o etichetă pe care notăm soiul românesc de roșii, în așa fel încât să nu încurcăm cumva borcanele – pardon, cutiile.
repicatul răsadurilor de roșii din soiul românesc
Apoi, cu mare grijă, scoatem răsadurile din cutia principală, dar nu fir cu fir, ci așa cum sunt, cu pământ cu tot. La nevoie, putem întoarce paharul cu susul în jos și să-l batem cu palma pe fund ca să facilităm o desprindere mai ușoară. Repet, scoatem plantele cu pământ cu tot, pământul trebuie să rămână pe cât se poate de întreg, iar paharul gol.

Acum, luăm un cuțit și tăiem în felii pământul scos din cutie, în așa fel încât fiecare plantă să aibă pământ în jurul ei. Acesta ar fi idealul – șase cuburi de pământ, fiecare cu o plantă în mijloc. Dar poate că nu veți reuși întotdeauna și nu trebuie să vă îngrijorați. Dacă mai tăiați din rădăcini, ele cu siguranță se vor reface, iar dacă o plantă se va desprinde din substratul nutritiv, o puteți pune și așa – sigur nu se va pierde.

Vă aduceți aminte că acele semințe de roșii au fost semănate nu prea adânc, din care cauză aceste răsaduri de roșii pe care le avem în față au rădăcinile cam la suprafață. Așa că, din fiecare cub obținut, îndepărtați 1-2 cm de substrat nutritiv din partea de jos.

Acum, luați un pahar, puneți în el 1 cm de substrat nutritiv, apoi cubul cu planta. Pentru că am îndepărtat pământ din partea de jos a cubului, fiecare răsad de roșii se va poziționa mai adânc în pahar. Acesta este și scopul – să fie tulpina mai îngropată, deoarece va dezvolta rădăcini suplimentare. Cu grijă și delicatețe, punem substrat nutritiv proaspăt în jurul răsadului, apăsăm un pic cu degetul gros ca să nu fie prea afânat, și gata – avem o singură plantă în cutie, de care ne vom ocupa exact cum am învățat în postările anterioare.

Inutil să adaug că procedăm la fel cu toate paharele pe care le avem.

Cam atât pentru azi despre repicatul răsadurilor. Spor la treabă și ne revedem curând cu noi sfaturi!

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon. Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.