N-as putea sa va spun care este denumirea oficiala a soiului, pentru ca nici gradinarul de la care am luat semintele nu stia. Ce pot sa spun este faptul ca eu le-am luat de undeva din apropierea Galatiului (sa fie oare Tulucesti?) la recomandarea unui prieten care in fiecare an cumpara rasaduri de la acest gradinar. Si n-am facut un lucru rau, din contra.
Soiul de vinete pe care il propun este unul semi-timpuriu si foarte productiv. Fructele sunt un pic ‘grasute’, au forma de para si culoare violet inchis, sunt lucioase. Ca gabarit, sunt de regula 4 la kil, adica in medie de 250 g pe bucata si un gust excelent. Sunt foarte bune pentru gatit, copt, umplut si conservat.
Pentru a obtine o productie timpurie, semintele se seamana in perioada 25 ianuarie – 5 februarie in spatiu protejat si incalzit. Pentru o productie medie semanatul se poate face in perioada 15-30 martie.
Adancimea de semanat 1,5 cm. Atentie, semintele de vinete germineaza mai greu decat cele de rosii, primele semne aparand dupa 10-12 zile.
Reguli generale pentru vinete
In general, vinetele au pretentii ridicate fata de caldura mai mari decat rosiile. Astfel, temperatura minima de germinare a semintelor este de 14 – 15° C, iar temperatura optima este de 27 – 30º C . Planta tolereaza bine vremea calduroasa, simtindu-se confortabil la temperaturi mai ridicate de 38 – 40° C.
Sunt foarte pretentioase la lumina. Mai ales in perioada de inflorire si legare a fructelor au nevoie de un minim de 12-13 ore de lumina zilnic. In absenta ei polenul nu este viabil, florile avorteaza, plantele stagneaza in crestere iar fructele nu ating marimea normala.
Vinetele au pretentii mari fata de umiditate. Insuficienta apei in sol conduce la caderea in masa a butonilor florali, a florilor si a fructelor abia legate.
Deasemenea, consuma mai multe elemente nutritive decat rosiile, cerintele fiind mai ridicate de faza de legare si dezvoltare.