Am inceput la vie

Cica duminica nu se lucreaza in vie. Nici vinerea. Intre vineri si duminica e sambara, si sambata sunt trei ceasuri rele, iar lucrul inceput nu se mai termina. butucul de vita inainte de taiere

Asa zic oamenii de la tara, dar eu n-am rezistat si ieri, desi a fost duminica, m-am pus pe treaba. Pamantul din vie se uscase binisor, asa ca era numai bine de lucrat, mai ales ca iar se anunta o zi cu ploaie.

Acuma, de intrat, am intrat eu, dar am iesit cam greu, dupa atata ciuceala. Abia am ajuns acasa, dar un dus fierbinte m-a ajutat sa mai alung din febra musculara. Dupa care am dormit ca un prunc, insensibil la invitatia la cina.

Acum, la 5 dimineata ma simt bine si ma cam mananca palmele. Ma uit pe fereastra si vad ca n-a plouat. Daca am noroc, o termin astazi. Oare lunea s-o lucra? Sa ma uit in calendar sa nu fie sarbatoare, ca ma pun rau cu babele satului.

Update. Pana la urma a plouat.

This entry was posted in Adiacente and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Raspunsuri la Am inceput la vie

  1. Mirelun says:

    Buna Valerian! Am plantat 2 soiuri de struguri de masa, acum 2 ani. Vroiam sa te intreb, se taie diferit fata de via pentru vin? Am vazut ca a are deja urechiuse roz.

    • Valerian says:

      Nu sunt chiar un cunoscator, dar nu cred sa se taie diferit. Totul e in functie de modul de crestere-conducere. Daca vita e pe arac, atunci se lasa 1-2 coarde si 2-3 cepi (in functie de robustetea buturugii) si toti se conduc verical adica se leaga pe arac din loc in loc. Daca le ai pe spalier le poti taia la fel ca pe arac si ori fiecare coarda o conduci orizomtal pe cate o sarma ori conduci coardele vertical ca si cum ar fi pe arac. In cazul in care ai intentia de a face o bolta, atunci trebuie sa ai grije sa lasi la fiecare 1-2 coarde mai lungi ca sa ai ce urca si renunti la cepi.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.