In fiecare an pe 6 august, crestinii ortodocsi sarbatoresc Schimbarea la Fata a Domnului. Aflat pe Muntele Tabor, Iisus Hristos s-a aratat fara nici un val lui Moise si lui Ilie: “Si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina (Matei 17, 2)”.
Romanii numesc acesta zi Pobrejeni sau Obrejenie, si o considera hotarul dintre vara si iarna, pentru ca de astazi incepe sa se probajeneasca, adica sa se ingalbeneasca frunza codrului, iar iarba nu mai creste. Berzele si randunelele incep sa se calatoreasca spre tarile calde, iar gazele si taratoarele (serpii, soparlele, gusterii) se ascund in pamant. Serpii care vor fi gasiti dupa aceasta zi, pot fi omorati deoarece exista credinta ca se vor transforma in zmei. La munte incep sa se raceasca apele, iar cerbii vin si le spurca urinandu-se in ele.
Pobrejenia este o zi a impacarii, a armoniei, o zi in care oamenii nu trebuie sa se certe pentru ca altfel se vor certa mereu tot anul. Se mai spune ca cine se roaga in aceasta zi sa scape de o patima (betie, tutun ), sigur va fi vindecat. Este bine in aceasta zi sa se manance struguri si fructe, prune in special, dupa ce mai intai au fost duse la biserica si au fost sfintite.
Cine spala rufe de Pobrejenie, va fi napadit de paduchi si plosnite tot anul. Fetele nu trebuie sa se spele pe cap in ajunul aceste sarbatori pentru ca nu le vor mai creste cositele. Pentru cei care pleaca astazi in calatorie este mare primejdie sa se rataceasca si sa nu mai gaseasca drumul inapoi catre casa.
Tot acum se culeg si ultimele plante de leac – avrameasa, imparateasa, leusteanul si usturoiul de samulastra care pot fi folosite ca leacuri impotriva bolilor. In Oltenia se crede ca in aceasta zi e bine ca oamenii sa puna deoparte o crenguta cu sapte prune care vor folosi celui care le-a ascuns in caz de friguri peste an.