Sa stiti ca prea mult nu mai este si trebuie sa ne apucam de treaba. Mai ales cei care vor planta in solarii pentru cultura timpurie intra in paine cam dupa Sf Ion. Asa ca trebuie avute in vedere anumite lucruri.
In armata am invatat ca pentru a duce o actiune la succes trebuie sa te folosesti de foc, miscare si teren. Si in gradina lucrurile stau aproximativ la fel, ne trebuie seminte, pamant si recipiente (ghivece, ladite, tavi, etc)
La capitolul seminte de rosii, fiecare se descurca cum poate sau cum crede de cuviinta. Pentru cei care si le procura din recolta propie, am un sfat: sterilizati-le. Pentru asta, cel mai usor este sa puneti semintele intr-o bucata de tifon pe care sa o legati ca pe o bocceluta si sa o cufundati timp de 15-20 de minute in ceai de musetel cu temperatura de 45-50 grade (nu mai mult), dupa care sa le lasati la uscat la loc ferit. Ar mai fi si posibilitatea de a fi spalate intr-o solutie de apa si clor (4 parti de apa si o parte de inalbitor de rufe pe baza de clor). Mai multe informatii despre aceasta ultima metoda de dezinfectare puteti afla aici
Cand mai sus am spus ca trebuie sa ne de folosim pamant, ma gandeam la substratul nutritiv. Aici este iar in functie de posibilitati, dar mai ales de anvergura, pentru ca una e sa faci rasaduri in scop comercial si alta sa faci rasaduri pentru consumul tau propriu. Pentru cei din prima categorie n-am nici un fel de recomandare pentru ca n-am produs niciodata rasaduri pe scara mare si prin urmare nu ma pricep.
Pentru cei din cea de a doua categorie imi permit sa povestesc ce fac eu, fara a avea pretentia ca procedez bine sau eficient: eu plec de substraturi nutritive din comert pe care le imbogatesc si ameliorez cu ingraseminte organice (balegar bine putrezit) si nisip. Practic eu pun doua parti de substrat nutritiv si cate o parte de mranita si nisip. Mranita o pun pentru a asigura resursele nutritive pentru plantutele care vor rasari, iar nisipul pentru a crea un sol mai permeabil.
In ceea ce priveste recipientele, am folosit de-a lungul vremii tot felul de ladite, ghivece, pahare, cutii si cutiute. Mai nou am ajuns sa ma folosesc de tavitele alveolare. Deci, si aici este tot in functie de conjunctura si posibilitati. Un singur lucru as dori sa precizez: indiferent ce folositi, asigurati-va ca are gauri se scurgere si daca n-are dati-le.
Ca sa-i ajut pe cei care ca si mine gasesc cu greu in casa lor un spatiu in care sa-si faca rasadurile, mai adaug doar ca pe o suprafata de un m² se pot aseza:
– 400 cuburi 5 x 5 x 5 cm
– 204 cuburi 7 x 7 x 7 cm
– 100 cuburi 10 x 10 x 10 cm
Promit sa mai revin asupra acestor probleme. Deocamdata cele de mai sus ar trebui sa va ajute sa va faceti o lista cu ce aveti nevoie si sa incepeti sa le procurati, pentru ca, asa cum am spus de la inceput, timpul trece si sezonul se apropie pe nesimtite.