Cand temperatura impiedica polenizarea?

Este ora pranzului si de dimineata de la ora 5 a plouat aproape in continuu. O ploaie linistita, dar consistenta cantitativ. N-am mai plecat la gradina, cu siguranta terenul de jos este impracticabil si vremea permite doar sa stai in tribune si sa mananci seminte.

Ce pot face altceva decat sa ma plimb pe internet? Asa aflu ca exista un soi de rosii romanesti numit Amazilitei. Rosii mari, gen inima de bou, gustoase si cu putine seminte. L-am notat. Pe o retea de socializare cineva ma intreaba care sunt temperaturile care impiedica polenizarea tomatelor. Grea intrebare, daca la seminte ma mai pricep cat de cat, pentru a putea da un raspuns trebuie sa fac niste cercetari.seminte de rosii

Rosiile sunt plante autopolenizante, in sensul ca fiecare floare are deopotriva organe feminine (pistil) si masculine (stamine). Staminele sunt in partea superioara a florii, iar pistilul in partea inferioara. Fertilizarea se produce pe cale gravitationala, polenul de pe stamine ‘alunecand’ peste pistil. In situatia in care aceasta ‘alunecare’ nu se produce sau este insuficienta cantitativ fertilizarea nu se produce si florile cad fara a rodi (lega). Cum gravitatia este un fenomen care actioneaza in permanenta, ma gandesc la doua cauze principale care impiedica fertilizarea. In primul rans ‘alunecarea’ nu se produce atunci cand polenul este prea lipit de stamine si nu se poate desprinde de acestea. In al doilea rand, chiar daca ‘alunecarea’ se produce, polenul care cade este prea uscat pentru a se lipi de pistil si a-l fecunda. Binenteles ca elimin din discutie situatii speciale, cum ar fi cazul in care planta nu primeste suficiente resurse pentru a-si mentine si dezvolta florile sau se produc fenomene nedorite care distrug florile (grindina, furtuni, etc )

Cotrobaind pe internet am aflat ca temperatura optima de producere a polenizarii este intre 13 si 25ºC. Rosiile sunt plante care rezista la temperaturi situate in afara acestui interval, numai ca, mai ales atunci cand situatia dureaza mai multe zile in sir, ele isi pierd ‘interesul’ pentru polenizare si se ‘concentreaza’ mai mult inspre problemele de supravietuire. La temperaturi de peste 35ºC, polenul devine chiar steril.

In alta ordine de idei, perioada din zi favorabila polenizarii este intre orele 10 si 16. Nu stiu de ce, dar acest lucru ma duce cu gandul la faptul ca pentru cultivarea rosiilor se recomanda un teren care sa fie insorit minim 6 ore pe zi.

O alta componenta importanta este umiditatea. Daca e prea scazuta, polenul este uscat. Daca e prea ridicata granulele de polen se lipesc intre ele si polenizarea este insuficienta.

Ce putem face ?

In primul rand sa cultivam soiuri care sunt adaptate la conditiile din gradina noastra. Daca de exemplu, locuim intr-o zona cu veri calduroase, trebuie sa cultivam soiuri care se adapteaza la temperaturi inalte. Acesta este motivul pentru care va rog sa comentati felul in care unele soiuri de rosii se comporta in zona in care le cultivati. Asa ii putem ajuta pe multi sa aleaga acele seminte care vor produce rosiile de care au nevoie.

Apoi, in perioadele de seceta, trebuie asigurata o irigatie in profunzime care sa ajunga la radacini. Deasemenea, trebuie asigurate stropiri regulate care sa impiedice dezvoltarea unor boli.

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.