Cred ca este cam tarziu pentru informatia asta, dar va prinde bine pentru anii urmatori
Mai stiam eu cate ceva despre durata de viata a catorva seminte de legume, adica despre timpul in care ele raman ‘valabile’ si pot germina. Ieri am aflat informatii despre mai multe seminte si ma gandesc la faptul ca acest lucru ar putea ajuta. Surprinzator pentru mine e sa aflu ca niste seminte de ridichii sunt valabile 5 ani. Eu intampin multe dificultati de la un an la altul.
Sigur ca durata de viata este strans legata de modul de pastrare al acestor seminte de rosii sau ce alte legume sunt. Se precizeaza ca este nevoie de un loc racoros, cu temperatura constanta si lipsit de umiditate. Eu cred ca daca nu au umezeala este pe undeva suficient chiar daca este un loc mai cald, sau cu variatii de temperatura. Daca au umezeala, aceste seminte de rosii (ele ma intereseaza cel mai mult) pot incolti
Cum verificam daca un lot de seminte e inca viabil? Nu e mare lucru si nu tebuie sa le insamantam pe toate pentru a afla daca inca mai sunt bune. Luam o parte din ele, sa zicem 10 sau 20 (daca avem de unde) si le punem pe un servetel de hartie bine umezit in prealabil. (Vedeti? Umezeala e in primul rand necesara). Apoi introducem servetelul intr-o punga (punguta) de plastic (este de preferat sa fie transparenta) care se poate sigila. Prin sigilare nu trebuie sa intelegem ca punga e musai sa fie lipita complet sau sa fie gen zip, e suficient sa o indoim de 2-3 ori si sa punem o ‘limba’ de scotch care sa o tina inchisa. Important este ca microclimatul din interiorul pungii sa fie oarecum protejat de influente din exterior. Punga astfel protejata se depoziteaza la o temperatura de 21-27°C. Lumina nu este necesara, e ca si cum semintele ar sta in pamant si ar avea caldura si umiditatea necesara sa germineze.
Dupa 2-3 zile se verifica starea semintelor. Daca ati folosit pungi transparente, inspectia se face usor. Apoi, verificati in fiecare zi timp de o saptamana sau doua. In final numarati semintele care au germinat. Impartiti numarul de seminte germinate la numarul total de seminte puse initial si inmultiti cu 100. Asa obtineti procentul de germinatie. Daca au rasarit 15 din 18 atunci, impartind 15/18 si inmultind cu 100 aflam ca procentul este 83%. Operatia este mai simpla daca punem 10 seminte (sau multiplu de 10).
La ce ajuta testul de germinatie? In primul rans sa aflam daca semintele sunt inca viabile. Se considera ca un procentaj de peste 75% este un rezultat bun, ceea ce insemneaza ca acele seminte de rosii vor genera plante normale, care se vor dezvolta corespunzator. Un procentaj sub 75% trebuie sa atraga atentia ca respectivele seminte pot genera plante mai slabe, care necesita o ingrijire mai speciala.
In al doilea ransd, acest procent ne ajuta orientativ la numarul de seminte de rosii care trebuie pus pentru a avea numarul dorit de rasaduri. Adica, daca procentul este de 50%, pentru a avea 20 de rasaduri trebuie sa punem la incoltit un numar cel putin dublu de seminte, adica minim 40. Precizez ca acest calcul este orientativ pentru ca semintele de rosii nu stiu matematica si de cele mai multe ori actioneaza dupa legi propri.
Acum, ca sa inchidem subiectul iata care este durata de viata in ani pentru unele seminte de legume
Ardei 2 ani
Broccoli 3 ani
Castraveti 5 ani
Ceapa 1 ani
Chimen 4 ani
Conopida 4 ani
Dovlecei 4 ani
Dovleci 4 ani
Fasole 3 ani
Gulie 3 ani
Lubenita 4 ani
Mazare 3 ani
Morcovi 3 ani
Mustar 4 ani
Napi 4 ani
Pastarnac 1 an
Patrunjel 1 an
Pepeni 5 ani
Porumb dulce 2 ani
Praz 2 ani
Ridichii 5 ani
Rosii 4 ani
Salata 6 ani
Sfecla 4 ani
Spanac 3 ani
Varza 4 ani
Vinete 4 ani
Telina 3 ani