Astazi sarbatoare (Rusaliile), maine sarbatoare (Sanzienele)… Incep sa ma conving ca gradinarii trebuie sa fie buni manageri ca sa faca toate treburile la timpul lor, dar sa si respecte zilele nelucratoare (altfel ii arunca din calus). Poate ca sarbatorile sunt un premiu pentru cei care sunt in stare sa aiba toate treburile bine puse la punct. La mine mai mereu ramane ceva nefacut asa ca nu ma numar printre premianti. Din cauza asta n-am bucurat foarte tare ca astazi a plouat. Se vede ca din cand in cand, Cel de Sus se ingrijeste si de noi pacatosii.
Rosiile sunt plante care cresc repede si care produc o cantitate insemnata de fructe. Ele lucreaza mult si bine si au nevoie, prin urmare, de apa suficienta care sa le permita sa converteasca lumina soarelui in energia necesara pentru a dezvolta ramuri si frunze, pentru a inflori, lega si fructifica.
Rosiile absorb apa prin radacinile lor. Fenomenul de capilaritate impinge apa catre frunze. Acolo este, ca sa zicem asa, bucataria plantelor, pentru ca in frunze are loc fotosinteza, procesul prin care lumina solara este transformata in hrana necesara dezvoltarii. Frunzele mai au un rol insemnat. Ele elibereaza o cantitate mica de apa pentru ca planta sa se racoreasca. Acum inteleg de ce Adam purta frunza, era probabil foarte cald si simtea nevoia sa transpire.
Lucrurile de mai sus sunt descrise in manualele de biologie pentru clasa a cincea. Eu le-am amintit din cel putin doua motive. In primul rand, majoritatea gradinarilor nu pastreaza manualele din clasele elementare (gimnaziale). In al doilea rand, aceasta introducere ma ajuta sa raspund la o intrebare: cand rosiile sunt udate suficient?
Binenteles ca udatul depinde de sol, marimea plantelor si conditiile atmosferice. Dar, se considera ca o rosie este bine udata atunci cand radacina ei este atinsa de suficienta umezeala care sa o ajute sa-si indeplineasca functia de motor al dezvoltarii plantei. Avand in vedere lungimea radacinilor de rosii, umezeala trebuie sa coboare 12-15 cm in adancimea solului. Nimeni nu poate oferi o formula magica, dar udarea este singurul fenomen pe care gradinarul il poate controla. Multi spun ca e bine sa se ude regulat la fiecare, sa zicem, trei zile. Eu as da credit bietelor plantute pentru ca ele stiu mai bine ce au nevoie. Treceti zilnic prin gradina si observati frunzele rosiilor. S-ar putea ca in timpul zilei, mai ales daca e o zi torida, frunzele sa fie rasucite. Acesta este un mod in care planta se protejeaza contra arsurilor pe care le poate provoca soarele. Daca in dimineata urmatoare, frunzele sunt tot rasucite, atunci treceti la treaba si udati. Daca insa, frunzele sunt vesele si normale, e semn ca solul are destula umezeala care sa sutina planta. In rest rosiile isi fac de cap asa cum vor ele.
Update: Mai pe la miezul noptii a mai dat o ploaie buna. Rosiile mele or sa innebuneasca de atata apa.