Soluri usoare sau grele. Lucrari pentru corectare.

Spuneam in postarea de ieri ca solul greu este dificil de lucrat. Acest lucru se intampla pentru ca in primul rand se recomanda anumite lucrari sau metode care sa atenueze influenta negativa a solului. In cazul solurilor usoare, lucrurile nu sunt asa de complicate.

In primul rand, inainte de a trece la a semana sau a rasadi, orice sol trebuie afanat, mai clar zis trebuie sa arati/sapati pamantul o data pe an, la suprafata, cam pana la 20 cm adancime. Pentru solurile usoare este bine sa sapati intre sfarsitul iernii si inceputul primaverii, iar in timpul sezonului rece se recomanda ca pamantul sa fie protejat de un covor gros de frunze, paie, ingrasamant sau compost, acestea fiind incorporate cu harletul in sol cand faceti operatia de afanare a solului. Solurile grele trebuie arate toamna si ulterior peste brazdele de pamant trebuie imprastiat compost sau balegar.

Atentie la balegar (gunoi de grajd). Nu se va folosi decat balegar fermentat, numit si mranita, care a stat afara macar o jumatate de an. Balegarul proaspat, in special cel abia scos din grajd, risca sa arda radacinile plantelor.

Turba

Turba

Dupa cum observati, operatia de aerare aste acompaniata si de adaugarea unor elemente pe care le incorporati in sol si care permit modificarea proprietatilor acestuia. Aceste elemente se numesc ‘adaosuri’ sau ‘amendamente’ si au rolul de a-i oferi pamantului elementele care ii lipsesc pentru a-l echilibra. Am vorbit mai la deal despre balegar. El este un adaos, dar si un ingrasemant. Accentuez acest lucru, pentru ca de regula adaosurile nu sunt totuna cu ingrasamintele si nu trebuie confundate cu acestea. Balegarul este singura exceptie.

Un alt amendament este varul. El este un adaos potrivit pentru solurile argiloase pe care le face mai permeabile si mai usor de lucrat. Diminueaza aciditatea solului. In schimb, daca solul este calcaros este inutil sa mai folositi acest amendament. Exceptand aceasta restrictie, varul este benefic pentru toate tipurile de soluri acide, cu mentiunea ca aceasta corectie trebuie aplicata progresiv

Un alt adaos ar fi turba. Turba o gasim in zonele mlastinoase (numite si turbarii) si nu este altceva decat un amestec de muschi acvatici aflati in descompunere. Ea nu poseda proprietati nutritive, dar actioneaza ca un burete imbunatatind capacitatea de retinere a apei, ceea ce o face foarte nimerita de aplicat in cazul solurilor usoare. Inainte de a fi folosita, turba trebuie udata

This entry was posted in Chestiuni tehnice and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri la Soluri usoare sau grele. Lucrari pentru corectare.

  1. Brindusa says:

    Informatii foarte utile pentru oricine.

  2. Pingback: Cum alegem un loc in gradina pentru rosii | Rosii din Gradina

  3. Pingback: Cine mai are seminte de rosii din gradina bunicilor ? | Rosii din Gradina

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.