Spuneti drept: cat de des vi se intampla sa prindeto cate o zi in care sa va mai odihniti cu adevarat?
La mine, cam rar. Astazi am reusit sa mai rasuflu si eu. A fost o zi mai racoroasa, dar zice lumea ca de maine se pune iarasi pe noi foc si potop. Daca Doamne-Doamne consuma toata caldura acuma, s-ar putea sa nu mai aiba lemne pentru la iarna si atunci, cand s-o lasa gerul mai tare, o vom rupe in fericire.
Intre timp rosiile mele merg inainte. Ma straduiesc si eu sa tin pasul cu ele si sa introduc noutatile in atlasul cu soiuri de rosii. Recoltam, fermentam, uscam, facem teste, depozitam. Avem ce face, nu ne plangem.
Pagini noi in Atlasul soiurilor
Printre noutati, va prezint Inima Gigant de Tismana, o rosie in forma de inima luata personal din gradina de la Tanti Gena. Cum si de unde a aparut ea prima data nu mai are prea multa importanta, deoarece avand o serie de ani in gradina de la Tismana, acum o putem considera de-a noastra. Si nu pentru ca asa vreau eu, ci pentru ca asta este regula, si asa procedeaza toata lumea.
Explicatia este simpla. Sa presupunem ca punem anul acesta seminte de rosii Purple Calabash. Cu ele este clar ca sunt americane. Dar noi ce facem: An de an, alegem cele mai frumoase fructe, recoltam seminte si le punem anul viitor. Daca facem asa timp de 20-25 de ani obtinem o alta varietate ‘Romanian Purple Calabash’, sa zicem, adaptata la solul si conditiile noastre climatice, care sunt altfel comparativ cu tara de origine. Plus, ca atunci cand recoltam seminte din cele mai frumoase fructe facem o selectie care sigur ca imbunatateste calitatile de la care am pornit initial. Deci este altceva, poate ca un milimetru de diferenta, dar este altceva. Daca nu ma credeti, luati un exemplu si ne intalnim peste 25 de ani sa-l discutam.
Un personaj obisnuit in Izbicenii de Olt
Deasemenea va mai prezint si varietatea ‘Ciliene‘. Am gasit-o in Cilieni, cum arata si numele, o localitate de langa Izbiceni-Olt. Izbiceniul este mai cunoscut in materie de gradinarit, decat Cilienii, dar acolo au inceput sa prinda teren hibrizii. Ceea ce vedeti in poza insa, este, dupa spusele lui Pinel D. ete o obisnuita a locului si se cultiva in multe gradini din Cilieni. Pinel zice ca asa cum este, e buna si face bani buni cu ea, chiar si pe la Bucuresti. Eu l-am intalnit anul trecut in Piata Craiovei si avea ceva lume adunata in jurul tarabei. Cat despte rosie, la mine in gradina nu s-a facut de ras. Ba dimpotriva.
Stati aproape, ca mai scap eu cate ceva. Si nu ma lasati singur ca, obosit fiind, adorm repede. Mai scrieti care un comantariu ca sa stam de vorba ca intre gradinari.