Gradina sub zapada

Gradina mea e plina de zapada. Daca te uiti pe cer, vezi un soare stralucitor care iti da sperante. Bate insa un vant subtirel care ajuta zapada sa reziste. Probabil ca va mai fi nevoie de macar o saptamana pentru a fi topita. Asta, daca nu se raceste vremea. Meteorologii ne anunta ca la inceput de Martisor zilele vor alterna, una calda, una rece. Probabil ca pe la jumatatea lunii pamantul se va zvanta si va putea fi lucrat.

Pana atunci ar trebui puse niste seminte la germinat. E cam devreme pentru rosii, dar pentru semintele de vinete si ardei, care au un ciclu mai lung de germinatie, ar fi timpul tocmai potrivit.

E si luna in crestere. Se spune ca aceasta crestere lunara ar da semintelor o forta mai mare de germinatie. Sa credem ca este adevarat, oricum nu avem nimic de pierdut. Prin urmare trebuie sa ma decid intr-o zi-doua ce ardei voi cultiva anul acesta, deoarece numai pana pe 7 martie voi mai beneficia de aportul benefic al cresterii astrului noptii. Urmatoarea luna noua va fi pe 22 martie si va creste pana pe 6 Aprilie, cand va fi luna plina. Pana atunci am timp sa ma hotarasc ce rosii voi pune anul acesta.

Tot pe la inceputul lui aprilie ar trebui sa pun si in gradina niste semintele de rosii. Le voi semana direct pe locul de crestere si le voi proteja cu un pet de plastic. Anul trecut mi-a iesit bine lucrarea desi le-am pus mai tarziu. Anul acesta m-am pregatit de cateva soiuri timpurii si vreau sa le insamantez ceva mai devreme. Poate ca in iunie voi avea rosii in gradina

This entry was posted in Ganduri de sezon and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Raspunsuri la Gradina sub zapada

  1. Cornelia D. says:

    Chiar crezi in chestia asta cu luna in crestere?

    • Valerian says:

      Posibil sa existe o explicatie stiintifica, dar eu n-am gasit-o pana acum. In orice caz, am intalnit multe persoane gandind astfel si, oricum, nu pierdem nimic facand astfel.

  2. Xenia says:

    Domnule Valerian,
    am gasit intamplator acest blog, cautand pe internet … seminte de rosii. Avem si noi o casuta la tara, cu o livada si un spatiu pentru gradina. Desi suntem oraseni (termen aproape peiorativ dar exact pt a arata originea), am revenit intai in gand si apoi in realitate, la originile bunicilor: am cumparat un teren la tara. Ne straduim sa obtinem cateva poame si legume pt consumul propriu, intr-o lume in care consumul nu mai e insotit de bucuria de a cultiva si creste plantutele.
    Citind comentariile dvs despre influenta fazelor lunii asupra gradinii, alaturi de felicitari pentru orizontul neingradit al mintii dvs, va recomand cartea ‘Ritmurile lunii’ de Johanna Paungger si Thomas Poppe, aparuta la editura Stefan. Cred ca am mai zarit cateva exemplare prin librarii. Tradusa relativ bine, lucrarea e convingatoare, in registrul rational-stiintific, fara bazaconii. Merita citita, la urma urmei stim atat de putin despre lumea prin care trecem.
    Daca timpul va permite, putem sa schimbam cateva idei despre gradinarit. Sunt aproape sigura ca noi vom fi aceia care vor avea ceva de invatat.
    Cu ganduri bune la inceput de an,
    X

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.