Pasul II spre gradina : Ce plante includeti in planul de cultura?

Dacă ați reușit să faceți primul pas spre grădina voastră, este timpul să treceți la al doilea. Dar, pentru a evita eventualele probleme, așezați-vă din nou și analizați cu atenție.

Alegerea plantelor potrivite
Ce fel de plante, mai bine zis soiuri, ar trebui să creșteți? Este important de menționat că nu toate plantele se adaptează la toate condițiile. Nu mă refer doar la aspectele climatice generale, cum ar fi faptul că portocalele nu cresc în România, ci la diferențele regionale. Există zone mai reci și zone mai calde în țară, cu veri scurte și lungi, unde anumite plante pot performa mai bine decât altele.

seminte de rosii
Să luăm ca exemplu soiurile de roșii, domeniul meu de expertiză. În zonele montane, cu veri mai scurte, nu este recomandat să alegeți soiuri tardive, deoarece acestea necesită o perioadă mai lungă de coacere. Dacă bruma cade la începutul lunii septembrie, toată munca depusă va fi în zadar. În schimb, ar fi mai potrivite soiurile timpurii sau medii, în special cele determinate.

Cel mai bine este sa alegeti soiuri traditionale romanesti care sunt deja aclimatizate la conditiile locale și au dovedit că se dezvoltă bine în diverse regiuni ale țării. Dar asta nu insemneaza ca nu aveti voie sa incercati si varietati straine carora sa le asigurati conditiile de dezvoltare necesare. O soluție eficientă ar fi construirea unui solar, care să extindă sezonul de creștere cu aproximativ două luni, atât la începutul, cât și la sfârșitul verii.

Sfaturi generale pentru alegerea plantelor
Un ultim sfat, de natură generală, este să alegeți plante cu un comportament similar în raport cu condițiile climatice. Astfel, lucrările în grădină se vor desfășura aproape simultan pentru majoritatea plantelor.

Dacă aveți nelămuriri sau informațiile necesare vă lipsesc, nu ezitați să întrebați vecini sau prieteni care au experiență în grădinărit.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.