Seminte de rosii vechi

Sunt sigur ca multi dintre voi aveti deja facute planurile pentru noul sezon si chiar v-ati adunat seminte din sourile de care veti avea nevoie. Cei inca nehotarati sau care n-au avut timpul necesar mai pot gasi seminte de rosii aici.

Pentru ca tot veni vorba despre seminte de rosii, poate ca este bine sa discutam un pic si despre acelea vechi, pe care le credeam pierdute si pe care le regasim din intamplare. Deasemenea, se mai intampla uneori sa intalnim prieteni sau cunoscuti, care au gasit prin diverse cutii sau sertare semintele mamei vechi de ani si ani. Daca nu le-au aruncat, aveti o sansa sa le treziti la viata, oricat de multe suspiciuni v-ar trezi varsa lor.

Chiar daca sunt vechi, trebuie sa stiti ca semintele de rosii inca mai pastreaza o anumita putere de germinatie. Mica, intr-adevar, dar ea poate fi sensibilizata cu anumite metode. Am citit ca laboratoare specializate au putut trezi la viata niste seminte gasite intr-o necropola chinezeasca. Dar si noi, cu puterile noastre putem face lucruri surprinzatoare.
seminte de rosii
In primul rand, succesul depinde de felul in care aceste seminte de rosii au fost pastrate, adica sa nu fie deja putrezite sau distruse de daunatori. Apoi, mai depinde si de soi, fiind stiut ca cele inima de bou isi pierd mai repede calitatile germinative. Apoi mai depinde si de metoda folosita. Aici voi incerca sa va ajut eu.

Principalul inconvenient cand lucram cu seminte de rosii vechi, este faptul ca acestea sunt uscate, deshidratate chiar. Prin urmare acest neajuns trebuie combatut in primul rand. Si acest lucru se face simplu si usor prin cufundarea lor intr-un mediu lichid. Atentie, am zis mediu lichid. Acesta poate fi apa simpla in cazul unor seminte vechi de cativa ani, cel mai bine usor incalzita la temperatura cunoscuta clasic drept ‘de paine’ adica la temperatura corpului uman de 36 – 37 de grade. Daca la mediul lichid adaugam si ceva nutrienti, atunci stimularea germinarii poate fi mai eficace. Cel mai usor este sa folosim ceaiul de musetel. Mai putem adauga si cateva picaturi ce concetrat nutritiv organic gen Bionat sau altceva asemanator. Deci trebuie: apa, caldura si substante nutritive. Tineti semintele in imersie timp de 24-48 ore, amestecand din cand in cand si avand grija sa mentimem temperatura constanta punand din cand in cand recipientul cu seminte in altul cu apa mai calda. In mod normal, dupa un timp, efectele hidratarii ar trebui sa se observe cu ochiul liber.
seminte de rosii
Dupa aceasta perioada de hidratare, semintele trebuie semanate intr-un mediu (sol) nutritiv. Inainte se semanare, lasati mediul lichid sa se raceasca treptat incat ia temperatura mediului ambiant. Si solul trebuie tinut minim 24 de ore in aceiasi incapere pentru ca temperaturile sa fie compatibile. Temperatura recomandata este de 24-26 de grade

Odata semanate, semintele de rosii trebuie puse undeva intr-un loc cu caldura constanta (optima este 24-26 de grade) si ferit de curenti care sa le raceasca. Nu este nevoie de lumina, dar daca stau acoperite (cu un ziar) sau la intuneric, trebuie controlate de 3-4 ori pe zi daca nu ‘au scos capul’. Nu exista o perioada standard de asteptare. Cu seminte foarte vechi este nevoie de mai multa rabdare, poate chiar 2 luni. Important este ca ele trebuie periodic udate cu acelasi mediu lichid (tot caldut sa fie) in care au stat initial. Eu va doresc sa fiti norocosi si sa aveti 1-2-3 fire rasarite sau mai multe. De aici inainte, urmeaza alte griji.

Un ultim pont. Nu folositi toate semintele de la prima incercare. Mai pastrati cateva, ca nu se stie.

This entry was posted in Chestiuni tehnice, Ganduri de sezon and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.