Dulci de Albesti

Aceasta rosie este tot de la nea’ Lixandru din Albestii de langa Craiova. Are el papusile lui, unele pietroase si unele dulci pe care le creste in gradina lui de ani buni. Unele seamana foarte mult cu celelalte, numai ca nea’ Lixandru stie sa le deosebeasca fara greseala: pietroarele sunt aproape perfect netede, in timp ce dulcile sunt un pic incretite pe langa cotor.
seminte de rosii
Din ele, nea’ Lixandru face bulion, pe care toamna si iarna il vinde prin pietele Craiovei sa mai faca rost de un ban. Bulionul lui, zice el, e mai bun ca altele pentru ca il face din rosiile amestecate, unde fiecare isi au rostul lor: unele il fac gros, iar celelate ii dau din dulceata.

Rosiile Dulci de Albesti sunt cu crestere nedeterminata si maturitate de sezon.

Fructele sunt ce culoare rosie, rotunde ca un glob, netede, dar cu un pic de incretitura in jurul coditei. Sunt de marime medie-mare, mai toate in jurul a 200g si peste. Miezul este ferm, un pic mai zemos decat al celor pietroase, cu alveole bine conturate si un gust usor dulceag.
seminte de rosii
Tufa creste inalta si viguroasa, cam pe la 1,4 – 1,8m inaltime. E bine sa aiba asigurata un sprijun bun pentru a sustine rosiile. Productivitatea este buna, peste medie. Nu cere tratamente speciale, la mine s-au comportat bine imbaiate cu zeama bordeleza.

Dulcile de Albesti sunt bune la paste si bulioane (musai impreuna cu pietroasele, ca sa respectam reteta lui nea’ Lixandru)), dar si pentru consum in stare proaspata.

4 Raspunsuri la Dulci de Albesti

  1. Pingback: Papusile lui nea’ Lixandru | Rosii din Gradina

  2. Ora Exacta says:

    Cautand pe netul romanesc uite ca am aflat pe pagina dumeavoastra.
    Trebuie sa apreciez ca sunt placut surprins de calitatea
    articolelor de pe aceasta pagina si va doresc cat mai mult succes!

  3. Laurentiu Stanescu says:

    Buna ziua, cum as putea intra in contact cu dvs pentru a procura seminte de rosii romanesti autentice?

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.