Despre rosia asta am mai vorbit cu alta ocazie.
Este una din rosiile de care mama mea era tare mandra ca o are. Nu mai stia exact de unde luase primele seminte, dar a fost nelipsita din gradina zeci de ani. Nici de la mine nu lipseste, ba chiar ii acord o atentie speciala. Si ea ma rasplateste corespunzator, anul acesta mi-a dat o rosie de peste o jumatate de kil, mai precis 514 grame.
Despre Garden Red Pride – sau GRP cum ii spun eu pe scurt – trebuie sa aflati ca este un beefsteak de culoare rosie, cu maturitate medie – adica de mijloc de sezon – si crestere nedeterminata. Creste inalta si viguroasa – cam pe la 1,75-2m – si are nevoie de araci buni care sa-i ofere un sprijin pe masura.
La maturitate, fructul este de culoare rosie, cel mai agesea rotund, globular, cu umeri verzi si o adancitura proieminenta la codita (peduncul). Prezenta acestor umeri verzi care sunt vizibil si cand rosia e bine coapta, nu-i da un aspect prea comercial, dar va asigur ca ei nu afecteaza gustul fructului. Pe cat pare de butucanoasa pe dinafara, pe atat este de fina pe dinauntru. N-are prea multe seminte, iar ca gust sta in fata multora. Fructul, rosia adica, este mare, cam 3-4 la kil, si mai bine in functie de ingrijire.
Ce sa va mai spun? Are o frunza normala, nu cere un tratament special contra bolilor. Trebuie sa fie copilita mai des decat alte rosii. Este buna la toate, de la mancare la bulioane.
Acest soi de rosie seamana cu un soi rusesc… s-ar putea sa ma insel dar din descrierea plantei si imagine, este asemenatoare cu o rosie pe care eu o numesc Rosie Ruseasca! Deasemenea creste peste 500 gr, forma este putin diferita decit cea din imagine dar in rest este la fel.
Rusii au atat de multe soiuri incat este imposibil ca orice rosie sa nu semene cu una ruseasca (mai mult sau mai putin).
Nu am stiut asta…. !
Povestea acelei rosii de la mine este foarte interesanta: mi-a dat-o un batrin care traieste pe o coasta de munte, inconjurat de copaci coniferi uriasi (Duglas Fir). El mi-a zis ca o creste de peste 60 de ani si o are din Polonia. Povestea lui nu este prea frumoasa din perioada cind a trait acolo dar rosia el mi-a zis este ruseasca si a adus semintele cu el, intr-un buzunar.
Interesant … Ma intereseaza rosia asta, chiar daca seamana cu una din ale mele. Iti voi trimite um mesaj.
Buna seara ,
Dragos, sa inteleg ca aceasta rosie este cultivata “pe o coasta de munte”? Eu locuiesc intr-o zona rece, umeda. Ma incapatanez sa cultiv tomate desi clima este aspra. Incerc de 3 ani sa cultiv diverse soiuri si cu greu reusesc cate ceva. Dar oricat de greu ar fi, gustul rosiei adevarate compenseaza orice efort. Am putin spatiu unde pot cultiva legume. Pentru tomate am facut 2 mini solarii de cate 7m patrati. Incerc sa gasesc macar un soi care sa poata rezista in conditii mai aspre. Asa incat, te rog sa-mi dai si mie cateva seminte, contra cost, sau eventual la schimb cu ce mai am eu prin gradina. Cu multumiri. Alexandrina
Nu stiu zona in care traiesti, dar daca este o zona mai rece, atunci ar trebui sa te orientezi catre rosii timpurii care au un ciclu biologic mai scurt si suporta temperaturi ceva mai scazute. In orice caz sunt de evitat rosiile cu maturitate tarzie, pentru ca acestea au nevoie de caldura si o perioada mai lunga pentru a se coace (cum ar fi inimile de bou sau Romec). Cred ca Pontica si/sau Ghittia ar putea fi o optiune. Semintele acestea se gasesc in mod curent la magazinele de profil