Cu ceva ani in urma, pe la sfarsitul unei ierni cu zapada abundenta, eram pe undeva prin tara, captiv intr-un orasel. Cand spun ‘captiv’, nu este nicio exagerare. Ningea mereu si viscolul se pornea din senin. Iti trebuia ceva curaj ca sa o pornesti pe drumurile patriei catre casa. Niciodata nu puteai fi sigur ca ajungi unde vrei. Asa ca am dand curs accesului de intelepciune care m-a cuprins, am ales sa stau pe loc si pret de vreo doua zile sa bat in lung si-n lat cele cateva strazi curatate de zapada. In lipsa de alternativa si alta ocupatie, le-am luat la pas, metodic, din usa in usa.
Intr-o dugheana, cling-cling clopotelul, am dat peste niste seminte de legume. Erau ramase de anul trecut, dar un mos de-al meu de la tzara are o vorba: ‘ba nepoate, iarba buna o gasesti in maracini’. Asa ca nu am trecut nepasator mai departe. Si bine am facut.
Nu stiam ca exista un soi de rosii romanesti Ghittia. Acuma stiu si-mi pare bine. De atunci il cultiv an de an pentru ca imi place in mod deosebit. Este o rosie oarecum atipca in sensul ca este timpurie, numai ca, spre deosebire de majorotatea suratelor care fac parte din aceasta categorie, este nedeterminata si, mai ales, are un fruct maricel.
Deci, asa cum va spuneam, Ghittia este un soi de rosii cu crestere nedeterminata si coacere timpurie. La maturitate fructele sunt de culoare rosie intensa, adunate gramada cate 3-5 intr-un ciorchine. Sunt destul de uniforme, de forma rotunda si greutate 250-300g. Seminte nu prea multe. Pulpa bine formata. Gustul bunicel, de rosie racoroasa, numai buna pentru consum in stare proaspata. Productivitate peste medie.
Tufa se inalta pana pe la 1,2-1,5m. E viguroasa, cu frunza normala si-i trebuie un arac bine infipt in pamant. Rezistenta la boli. Desi am stropit-o doar cu zeama bordeleza, nu s-a dat in spectacol niciodata. Sta cuminte acolo unde-o pui si-si face treaba in liniste.
Buna ziua as vrea sa va intreb despre aceasta rosie ghittia daca rasadul de rosie este plantat definitiv la data de 25 mai cand putem manca rosii coapte.Planta cat de rezistenta la boli este daca da batai de cap cum se comporta atunci cand vremea este o vreme mai ploioasa sau sunt temperaturi mai ridicate eu plantand rosiile in aer liber nu in solar.Va multumesc numai bine.
Ghittia este o rosie timpurie care are nevoie de 50-60 de zile pentru a fructifica. Deci, daca totul decurge normal, inclusiv ingrijirea, poti spera sa ai primele fructe in jurul datei de 25 iulie. Rezistenta la boli este normala, necesitand stropiri regulate cu piatra vanata
Ziua buna, daca nu cer prea mult, as vrea sa intreb ce rezistenta la transport are aceasta rosie?. Sunt moi sau tari?.
Nu le-am testat aceasta capacitate, dar sunt destul de tari ca sa cred ca sunt rezistente
beny, eu le-am cultivat anul trecut și sunt rezistenete la transport,Sunt foarte viguroase ,au frunze de un verde intens care cresc peste măsură,deci e de treaba la desfrunzit.Dar e destul de productiv dacă faci liber de frunze în jurul fructelor.
Cu zeama bordeleza se pot stropi rosiile tot timpul?Le afecteaza cumva infloritul sau cresterea?
Da, se poate stropi tot timpul, chiar in stadiul de rasad, ori de cate ori este nevoie. Se poate folosi atat preventiv (0,5%) cat si curativ (0,75 – 1%)
Se spune ca zeama bordeleza ingreuneaza inflorirea
Soiul Ghittia se poate cultivra in solar?M-ar interesa niste chery negre.
Ghittia merge foarte bine in solar. Pentru alte informatii exista o adresa la pagina de contact
Buna ziua,
M-a impresionat articolul din mai multe motive.
Sunt din Tulcea si am o minisera langa casa unde cultiv mai multe legume pentru consum familial.
Am testat mai multe soiuri de rosii iar Ghittia este preferata mea, singura careia i-am dat +10. Gust, productivitate, rezistenta, are cam de toate; asta pentru consum propriu, dar daca este pentru vanzare au fost si altele cu +10 dar cam “cauciucate”. Le seman in ianuarie si in noiembrie-decembrie cand da primul ger persitent ajung la 4-5m (fac bolta)si tot rodesc; ar rodi si anul viitor (nu stiu cat, tare as fi curios) dar am sera neincalzita si trebuie sa-i pun punct.
Un alt aspect: cand am cumparat semintele pe plic scria “hibrid timpuriu” si hibrid a ramas in capul meu. Eram dezamagit ca nu pot folosi semintele din rosii, cand acum cateva zile am dat de o informatie cum ca ar fi soi, urmand sa testez anul acesta. M-am bucurat mult de articol care m-a lamurit in acest sens!
Si inca un aspect: nu sunt sigur “suta la suta”, dar se pare ca soiul este extrem de sensibil la viroze!
A patit-o un vecin de al meu anul trecut, iar anul acesta eu. Am cumparat niste seminte soiuri de la cineva ca sa le testez.
Din pacate erau virusate si in rasadnita s-au inbolnavit si celelalte si din 7 soiuri doar unul (al meu) a rezistat. Ghittia s-a distrus cel mai rapid dintre toate!(se rasuceste la varf si nu mai creste). E jaleee!
Am semanat din nou, dar am pierdut “startul”…
Am semanat seminte traditionale rominesti primite de la cineva din MOLDOVA au rasarit si s,au dezvoltat foarte bine dar pe 29 iunie[sf.petru si pavel]in zona unde fac eu agricultura la 20 km de RM VALCEA a fost o rupere de nori [cuva de polietilena a unei roabe sa umplut cu apa in mai putin de 30 minute] si toate rosiile mele sau ars pur si simplu , au scapat de moarte 10 cuiburi ce au fost oarecum aparate de un NUC foarte inalt care acum deja nu mai are frunze sper sa nu se usuce.Scriu aceste rinduri in speranta ca cei care vor citi si cunosc vreun soi rezistent la astfel de calamitati sa posteze iar eu le multumesc anticipat. DE RETINUT am sadit seminte din rosia POM au rasarit ,au crescut frumos in glastre pina la 1,5m cind am mutat individa in gradina.am facut aceasta deoarece am vazut la cei carora le/am dat rasaduri si care le/au plantat direct in cimp ca se dezvoltasera mai frumos si chiar incepusera sa fructifice.Nu ma pricep sa postez fotografii ,altfel as arata tuturor celor interesati cum arata acest soi de rosi acum ,au cam 2,5m si fiecare au cite 10 …12 rosi cit un pumn de barbat [peste 500gr] dar deabia acum incep sa se roseasca ASTA DIN CAUZA MEA ,NU LE/AM COPILIT . Acest soi a rezistat la vitregia naturii .
cultiv soiul ghitia de 4ani ,la inceput doar pentru consum propriu acum si pentru piata .Il cultiv doar in solar si este un soi destul de rezistent ,pentru productii bune trebuie respectata tehnologia de cultura cu fertilizari cu gunoi de grajd bine fermentet (de doi ani) si tratamentele fitosanitare normale ,este putin rezistent la nematozi. Fructele sunt de calitate excelenta ,la piata au mare cautare sunt mai putin rezistente la trnsport ,nu pot fi puse decat pe doua randuri in ladite (in bax nici vorba)
Multumesc pentru comentariu.
Ghittia este o rosie buna si cuminte. Are si ea micie ei pretentii, dar intotdeauna poti conta pe ea.
Am cultivat anul trecut soiul Ghittia dar nu am fost multumit de el. Este sensibil , trebuie sa stai in permanenta cu chimicale pe el iar la gust este depasit de alte soiuri . Anul acesta nu-l voi mai cultiva.Un soi preferat de mine este Rila, chiar daca nu este un soi romanesc. Este foarte rezistent la boli, este foarte productiv si are un gust superior soiului Ghittia.
Ma mira, la mine este soiul preferat chiar daca, intradevar, sunt si rosii mai gustoase, desi gusturile pot fi diferite. Eram curios de “soiul” Rila, am facut o mica cercetare, pare bun dar are o mica hiba: este F1. Eu am renuntat la hibrizi deoarece cultiv numai pentru casa. Daca voi produce si pentru piata probabil ma voi razgandi.
Am cumparat tomate ghittia de pe shopul agrosel si sunt multumit.
Sunt niste rosii bune si mie imi plac
Anul acesta le testez , Ghittia ,la vremea aceasta au deja flori .Sunt curioasa .Am numai soiuri romanesti ,perpetuate de mine di seminte. Sunt foarte multumita de soiul Acc 55 ,il cultiv de vreo opt ani ; mai am un soi de tomate portocalii ,mari ,dulci si malaioase cu seminte putine si inca un soi mari ,rosii care ajung si la 8oo gr una ,Noroc ca sunt tari in codita .
Multumesc pentru comentariu. As fi bucuros sa reveniti mai tarziu cu concluziile. Eu anticipez ca nu va va parea rau ca le-ati acordat atentie. Si ACC sunt bune, rezistente la agresivitatea mediului, dar mai ‘maruntele’, undeva la 90-100gr. Nu sunt romanesti. M-ar interesa insa tomatele dvs portocalii malaioase precum si cele mari. Poate ca facem un schimb.
buna ziua am avut anul trecut rosii ghitiia si am fost foarte multumit de ea in primul rand gustul de rosie cum era la bunica la tara anul asta imi pun tot ghitiia sunt din sud si sa pretat foarte bine atat in solar cat si afara
Am cultivat anul acesta, din curiozitate doar 10 fire și pot spune că m-a fermecat. Cultiv doar pentru casă în solar și afară. În solar a dat rezultate bune chiar dacă am aplicat un nr. redus de tratamente și numai de contact. Sunt curioasă cum se comporta afară, îl voi testa anul viitor. Gustul și consistenta pulpei sunt de excepție.
Sunt super afară
Am plantat anul acesta chiar înainte de Paște 👍👍👍
Am omis să spun că sunt din zona Dobrogei, undeva lângă Constanța.
buna ziua vreau sa va spun cultiv rosia ghittia de doi ani si sunt foarte multumit in primul rand are gustul de rosii romaneasca daca se pune afara este bine sa se puna peste ele o plasa de umbrire stau in sud si sunt caldurile m ai mari si este foarte buna plasa de umbrire anul acesta tot rosiile ghittia o cultiv
E primul an cind plantez Ghittia,am avut rasad de la o prietena de-a noastra, foarte bun in solar, rosie ca la mama acasa,cu zeama, cu gust…Sincer, am gasit rosia care-mi place
Ma bucur sa aud asta. Si mie imi place, e o rosie care nu te lasa la greu
Nu am cultivat acest soi, dar cumpăr de doi ani de la piață. Sunt încântată de gustul lor. Nu sunt foarte rezistente la transport, dar mie nu îmi plac roșiile tari. La anul voi începe și eu să le cultiv.
Eu zic ca merita. Va doresc spor si succes
Am și eu o întrebare as vrea sa pun sămânță pt răsaduri la sfârșitul de februarie am sămânță de ghittia e bn sau trebuie sa mai astept
Puteti face si mai devreme. Le trebuie cam 2 luni sa fie bune de pus in gradina/solar Faceti socoteala cam cand va trebuie si dati 2 luni inapoi, 2 luni si ceva
Buna ziua,
Cati ani sunt viabile semintele de rosii?Am unele recoltate in 2018.Sunt din rosii de la dumneavoastra de vreo 6 ani.Anul trecut nu am pierdut plantele.Multumesc.
Silviu Batros-Focsani.
Ele sunt valabile 4-5 ani daca sunt tinute in conditii bune, adica o temperatura constanta de 5-10 grade si umiditate scazuta.
Rectific:anul trecut am pierdut plantele!