Portocalie de Mischii de la nea’ Valeru

Mischii este o comuna de pe langa Craiova. Acolo pamantul este greu, cleios, iarba creste mai usor ca alte plante si oamenii sunt cunoscuti mai ales pentru cresterea animalelor. De cand ii stiu eu, bat drumul la oras sa vand branza.

Numai ca, lucrurile se mai schimba sau ca sa fiu mai aproape de adevar, exista si unele exceptii.

Nea’ Valeru e mai nou in Mischii. Cu ceva ani in urma a cumparat o casa in sat si-a facut de lucru ca un pensionar ce este. Vaca n-are ca nu si-a cumparat. “Daca de cand am deschis ochii am tot trait la oras, de unde sa stiu” – zice el – “cum sa ma descurc cu o vaca?” Dar, pentru ca nu-i place sa stea degeaba, s-a apucat de gradina. Cica, odata a stat la casa si a invatat de la ai lui cate ceva. Mai si citeste. Si nu face treaba rea. De la el am luat niste seminte de rosii bune, mari si parfumate. Portocalia de Mischii, a botezat-o nea’ Valeru, pentru ca rosia lui e … portocalie. De unde a luat-o el? “Pai din piata de la Sibiu, acu’ vreo 8-9 ani, de la o cucoana cu staif, care vindea rosii, dar se vedea ca nu o facea de nevoie”.
seminte de rosii
Am crescut si eu Portocalia de Mischii in gradina mea si nu mi-a parut rau. Este o rosie (chiar daca e portocalie, intelegeti voi cum sta chestia) cu maturitate timpurie, mai degraba semi-timpurie. Se coace destul de repede, inaintea altor soiuri. La mine in gradina s-a aratat a fi cu crestere semi-determinata, adica a facut vreo 3-4 ture de fructe, dupa care a dat semne de oboseala.

La maturitate fructul este de forma rotunda si culoare portocalie, cu pielea neteda, tarisoara la pipait. N-am prea umblat eu cu ea de-colo-pana-colo, dar cred ca rezista la transport. Miezul este in culoare, carnos, dulce parfumat si cu o cantitate normala de seminte in lojele bine conturate. Marime medie, 6-8 la kil.

Tufa e viguroasa, dar nu se ridica mai mult de 80-90cm. Nu e pretentioasa in intretinere, s-a comportat bine primind doar piatra vanata, la fel ca si celelate surate ale sale.

Si sa mai stiti ceva, o salata d’aia olteneasca, sa o mananci cu lingura si sa-ti curga zeama-n barba, n-are niciun chichirez fara portocala asta.seminte de rosii

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.