Stupice

Stupice este o rosie originara din fosta Republica Cehoslovaca

Este o rosie obisnuita cu o temperatura rece, deci din clasa timpurie. Pentru a germina, semintele au nevoie de o temperatura cuprinsa intre 15-20C. Este chiar mentionata printre tomatele care au o productie foarte timpurie. Este pretabila culturii in solarii dar si in are liber. Stupice seminte, timpurie, nedeterminata

Soiul are o crestere nedetermunata, fructificand pe o perioada mai lunga in cicluri succesive.

Stupice are un fruct de culoare rosie, de forma rotunda si marime mica, cam ca o minge de golf, in medie 60-80g. Nu are prea multe seminte. Frunza este de tip cartof.

Pe langa faptul ca este recunoscuta ca foarte timpurie, Stupice se bucura si de aprecierea da a fi printre cele mai gustoase 10 rosii din lume.

Stupice este un soi viguros de rosii timpurii, producand o tufa care poate ajunge chiar si la inaltimea de 2m. Prin urmare necesita sprijin (arac, spalier, etc). Productivitatea este normala.

Sunt surse pe internet care prezinta soiul Stupice ca fiind mult cultivat in Transilvania, dar cunoscut sub numele “Moravski Granat’. Posibil ca unele comunitati cehe localizate in special in vestul Romaniei sa o cultive in mod predilect aceste rosii timpurii. In privinta numelui ‘Moravski Granat’ trebuie sa marturisesc faptul ca am primit mai multe infirmari decat confirmari.

11 Raspunsuri la Stupice

  1. Pingback: Primele seminte de rosii pe 2013 | Rosii din Gradina

  2. Gabi says:

    Salut,

    Am vazut ca anul acesta ai reusit sa retii seminte pentru acest soi.
    Ce pot face pentru a cumpara si eu cateva seminte.
    Sunt foarte interesat de soiuri simple, curate si gustoare.

    Zona in care o sa fie cultivata este Caracal.

    Multumesc,
    Gabi.

  3. Robert says:

    Sunteti un expert in materie de gradinarit categoria ROSII.

    Un incepator, ca mine, pasionat de gradinarit “in interes de familie” gaseste foarte utila fiecare infromatie de aici, fiecare cuvant e ca o “lingura de supa” pentru mintea mea flamanda de informatii in domeniu 😉

    Vreau sa comand si soiul acesta de seminte, cum procedez ?

  4. Pingback: Seminte de rosii in arsita mare | Rosii din Gradina

  5. Pingback: Mic dejun cu prunisoare | Rosii din Gradina

  6. Pingback: Cu gandul la seminte de rosii pentru la anul | Rosii din Gradina

  7. Pingback: In gradina se face loc pentru seminte de rosii | Rosii din Gradina

  8. adrian-petru says:

    Am cultivat soiul ăsta anul trecut.Au gust destul de bun dar o coajă care trebuie scuipată dacă o mănânci în stare cruda.La mine,în solar nu s-a copt atât de repede pe cât m-aș fi așteptat.E drept,că anul trecut,a fost o primăvară foarte rece și prelungită.Abia când a început să ardă soarele bine, s-a copt.
    Altfel,destul de harnică ,cu fructe destul de mici,dar,unele fire aveau la un moment dat,pe număratelea,aproape 100 de fructe.

  9. Anghel says:

    Este primul an în care cultivăm acest soi. Aș vrea să știu dacă se îngrijește ca orice rosie:se copileste, se cârnește sau se lasă cum vrea natura.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.