Ploua cu Purple Calabash

Nu sunt un fan al axei Bucuresti-Bruxelles-Washington, dar trebuie sa recunosc faptul ca unele din cele mai bune lucruri ne-au venit din America. Nu va duceti prea departe cu gandul, ma refer la cartofi, rosii, porumb… Or mai fi si altele, dar eu pe astea le apreciez cel mai mult…

Daca nu stiati, iar a plouat toata noaptea trecuta. Ieri a fost o zi frumoasa, m-am miscat un pic prin gradina, dar cu mare bagare de seama ca era ud peste tot. Astazi va fi si mai ud.

Am stat treaz cu ploaia batand in termopane si m-am plimbat pe net.
seminte de rosii
Asa am aflat despre Purple Calabash ca este una din rosiile cu cele mai vechi atestate. O cultivau Aztecii pentru a face traditionala salsa. Daca ne gandim ca Don Cristobal Colon (Cristofor Columb) a desfasurat expeditiile sale intre 1491 si 1504, inseamna ca Purple Calabash exista pe la inceputul secolului XVI si dovedeste a avea venerabila varsta de peste 500 de ani. Ceva mai tarzior, pe la 1800, Thomas Jefferson a adus-o in America de Nord si a cultivat-o pe plantatia sa de la Monticello (5.000 de acri, adica un fleac de peste 2000 de ha), ajungand astfel una din cele mai populare rosii din Virginia.

N-am cultivat-o niciodata, dar am verificat in clasorul cu seminte de rosii si am constatat ca am cateva seminte din 2011. O trec pe lista de la anul desi nu-mi prea plac rosiile care se coc tarziu. Cred ca din cauza asta am ocolit-o, nu-mi place sa astept luni in sir sa vad cum arata o rosie. In orice caz, in poza arata haioasa si se spune ca si ca gust e o alegere buna. Cititi mai multe aici

Am gasit si altele mai tinerele cum ar fi:
Calabacito Rojo 1795
Amish Paste 1870
Red Pear 1872

Dar cele mai multe mentiuni apar pe la 1886, cand catalogul companiei Burpee Seeds (o companie infiintata in 1876 si care se ocupa cu producerea si distribuirea semintelor) listeaza rosiile care erau cultivate in America la acea vreme.

This entry was posted in Adiacente, Soiuri de rosii, Stand pe ganduri and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

6 Raspunsuri la Ploua cu Purple Calabash

  1. Elisa says:

    Buna ziua, Valerian .
    Eu cultiv doua soiuri negre sau purple, kumato care sunt cherry si Black Crim care sunt atat de zemoase…dar se spune ca sunt cele mai bune pentru inima(or fi avand potasiu mai mult ).
    Dar cultiv de zeci de ani, inima de bou care este rozalie la culoare si nu stiu cum se numeste soiul lor, dar n-am sa renunt niciodata la ele, sunt excelente la gust si la textura.
    Mai am unele f. mari , cam cat o pomelo mai mica, si rosii-rosii la culoare, nu-s crete, sunt perfect sferice si au un gust doamne-doamne. Nici la ele nu voi renunta niciodata… (nu stiu cum se numeste soiul, le am dintr-o piata din Timisoara).
    Anul asta am comandat Albenga de pe un site, ssper sa fie bune la gust si ei mi-ai trimis si Grandywine, care se pare ca-s crete tare, dupa poza, zic.
    Si mie imi plac rosiile care fructifica repede, primele care infloresc, la mine, sunt inima de bou, apoi kumato le culeg intai ca se coc repede, fiind mici.
    Iti doresc sa ai vreme buna pentru gradinarit!

    • Valerian says:

      Buna Elisa,
      Si eu cultiv o inima de bou. O am de la mama, care o are de la un var al tatei, pe nume Paulica. Am scris despre ea, e una din rosiile familiei. Anul acesta am pus mai putine ca de obicei, dar am pastrat seminte pentru orice eventualitate.
      In piata din Timisoara am vazut niste rosii care sunt aduse de catre cei din Giroc. Frumoase. Am adunat cateva seminte. Nu le-am pus anul acesta, dar ma pregatesc pentru la anul, cand am in plan sa cultiv mai multe romanesti. S-ar putea ca rosiile tale din Timisoara sa fie si ele originare din Giroc. Le vom compara la anul.
      Rosiile mari, mari nu ma prea pasioneaza. Am constatat ca la rosii se aplica perfect zicala ca esentele bune se pastreaza in sticle mici. Adica, rosiile gustoase nu sunt de prea mari dimensiuni. S-ar putea sa ma insel. Cunosc niste pasionati de rosii mari care cred stiu ei ce fac.
      Astazi nu am fost la tara, dar maine trebuie sa ma duc. Nu cred ca pot intra in vie, dar se va gasi ceva de facut. Se pare ca ploaia ne va ocoli cateva zile. Greu-greu dar vine si caldura.
      Vreme buna si spor la toata lumea.

  2. Dani says:

    In orice caz, in poza arata cam ca rosiile care-mi plac mie, cu pliurile alea si cu si umerii verzi 🙂 Nu stiam, ca e asa de antica, o sa o am in vedere. Merci de informatii, Valerian !

    • Valerian says:

      Am vazut multe referiri pozitive despre Purple Calabash. Probabil ca daca n-ar fi asa, n-ar fi cultivata atat de mult in Virginia. Si mie mi-a starnit interesul, suntem pe aceeasi lungime de unda.

  3. Mihaela says:

    Ce reprezinta clasorul despre care tot vorbesti ?Nu ne arati si noua pe net ce colectie de seminte ai in el?

    • Valerian says:

      Nu e mare filozofie. Eu tin colectia mea de seminte de rosii in pungi de hartie din cele mici de tot folosite de farmacii. Pungutele astea, mie imi place sa le zic plicuri, le tin in ordine alfabetica in doua vechi clasoare de timbre. Am si o lista tot in ordine alfabetica, dar pentru ca uneori uit sa o actualizez, e mai sigur ca vad ce e in clasor (clasoare).

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.