Seminte de rosii in premiera

Nu stiu cum se face, dar toamna asta, in loc sa ma mai elibereze din sarcini, ma tine mult mai ocupat decat am fost in alti ani. Asa se face ca a trebuit sa stau cateva zile departe de gradina, dar maine dimineata sunt acolo, fara tagada.

Pe undeva a fost bine pentru ca am reusit sa mai pun un pic de ordine in idei si seminte. Asa se face ca pot sa va prezint in premiera o rosie romaneasca veche de cel putin 40-50 de ani. O sa-mi spuneti ca ce fel de premiera poate sa fie aceasta din moment ce rosia are o varsta asa de respectabila.
seminte de rosii traditionale
Si totusi poate fi vorba depre o premiera, daca imi acordati 1-2 minute din timpul Dvs. Totul a inceput acuma vreo 3-4 ani cand m-am imprietenit cu Gerhard din Germania. Nu le am eu cu nemteasca, dar am dedus ca Gerhard este un fel de responsabil de lucrari la o universitate din Germania cu profil horticol. Amandoi iubim rosiile, asa ca nu a fost greu sa ne gasim puncte comune. Am mai schimbat niste idei, am mai schimbat niste seminte de rosii, si uite asa am ajuns sa pot parcurge o parte a catalogului de seminte al respectivei universitati. Undeva am gasit un soi a carui fonetica suna un pic romaneste “Somesch”. Mai sa fie, zic eu, n-o fi vorba despre Somesul nostru din Ardeal? Si Gerhard imi confirma ca este vorba despre o rosie de origine romaneasca provenind din perimetrul localitatii Kublesh. Adica, boieri dumneavoastra, fix Cubleșu Someșan din judetul Cluj. La rugamintea mea Gerhard a mai cautat prin fisa tomatei si mi-a mai dat amanunte privind culoarea, forma, tipul de crestre si alte informatii care caracterizeaza un soi de rosii. N-a putut afla prea multe despre cum au ajuns semintele la ei, decat ca prin 1974-75 s-a facut un schimb intre Ministerele de Agricultura din Romania Populara si Germania Democrata. Tot este mai mult decat nimic. Ciudat este ca de 40-50 de ani in Romania nu se mai aude nimic despre rosia asta, in timp ce nemtii o au si o pastreaza.

Anul acesta am pus-o in gradina pentru prima data. Acum intelegeti de ce spun ca este vorba despre o premiera? Pai cred ca sunt unicul care a cultivat aceasta rosie in Romania in ultimii 40 de ani. Si printre putinii care detin seminte din acest soi, pentru ca nu pot sa cred ca nu le mai are nimeni, numai ca cine le are prefera sa le tina sub fund.

Cu de la mine putere am botezat-o Someșana de Cubleșu, ca sa cuprind in numele ei toate informatiile pe care le am in acest moment despre ea. Am pus si o poza. Daca apasati pe linkul de mai sus, ajungeti la o pagina dedicata acestei rosii si care cuprinde mai multe poze si informatii.

This entry was posted in Soiuri de rosii and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Lasa un comentariu

Daca ai cultivat acest soi, m-as bucura foarte mult sa stiu parerea ta, mai ales privind felul in care el s-a comportat in gradina ta. Nu uita sa precizezi zona unde se afla gradina ta, pentru a sublinia modul in care acest soi se adapteaza in diverse locuri din tara. In felul acesta vei ajuta multi gradinari sa aleaga rosiile cele mai potrivite pentru gradina lor. In numele lor, si al meu, iti multumesc.